27.02.21 —
24.04.21

Terra incognita & de plek van de mens

Wido Blokland

Wido Blokland - A Mind Of Your Own [Goglgotha] 3

Op zaterdag 27.02.2021 om 13.00u opent onze nieuwe expo in aanwezigheid van de kunstenaar. Het idee voor deze solotentoonstelling met Wido Blokland ontstond vorige zomer tijdens een driedaags atelierbezoek in het Bretonse Scrignac. De kunstenaar woont en werkt er midden in de natuur. Hij heeft meerdere werkplaatsen die verspreid zijn over een groot terrein met daartussen een moestuin, bloemenweides, wandelpaden en bossen. Met enkele zonnepanelen en de waterbron die ook op het terrein aanwezig is, woont en werkt hij volledig zelfvoorzienend. Het is een omgeving die je dwingt om te leven op het ritme van het weer en de dagen. De stilte die er heerst brengt je dichter bij jezelf en al snel komen er de vragen die je jezelf niet gauw stelt.

"Alles wat ik doe als kunstenaar komt voort uit de even eenvoudige als fundamentele vraag: wat is de plek van de mens?"    — Wido Blokland

Met de tentoonstelling "Terra incognita & de plek van de mens" legt Wido Blokland het accent op de weg naar binnen. Het is een pleidooi voor zelfonderzoek en kritisch denken. De kunstenaar stelt de eeuwig naar buiten grijpende geest van de mens in vraag en hekelt daarmee ook de waanzin van een zichzelf verwoestende cultuur waarvan de tekenen van zelf-destructie niemand meer kunnen ontgaan. Het echte onbekende terrein zit volgens de kunstenaar in onszelf, in onze innerlijke cosmos. Deze is onbegrensd en bevat talloze onbewandelde paden. De boodschap die Blokland brengt is daarom geen pessimistische voorspelling van de ondergang van de mens. Het is eerder een pleidooi om de oplossingen bij onszelf te zoeken in de plaats van ons vertrouwen te leggen in een mondiale reset die van bovenaf opgelegd moet worden.

Blokland houdt ons een spiegel voor. Soms letterlijk. Met bolle en holle spiegels wordt het licht binnengebracht, maar vervormt tegelijkertijd het beeld dat wij zien. De opstellingen die de kunstenaar in de ruimte plaatst verbergen een precaire lading. Alle evenwicht is schijn en mist iedere duurzaamheid. Het wankele van onze zekerheden wordt verbeeld en de plek van de mens komt in vraag te staan.

Share

NL