Gallery Box

Concept

Tijdens het werkjaar 2020 – 2021 vormt waarheid/realiteit het thema van Coppejans Gallery. Met een tentoonstellingsreeks in de Antwerpse galerieruimte, op beurzen en externe locaties zal Stijn Coppejans op zijn eigen manier invulling geven aan deze kwestie. Met deze projecten wil hij een vernieuwende insteek geven met betrekking tot de rol van een galerie.

Stijn Coppejans: “De dialoog tussen kijker, curator en kunstenaar moet worden versterkt. De getoonde werken en concepten worden narratieve elementen in een verhaal dat op diverse manieren zal worden vastgelegd. Van gesprekken worden verslagen gemaakt, documentatie wordt verzameld en van elke tentoonstelling bewaren we enkele objecten.”

Onder de projectnaam Gallery Box 20/21 zullen vijftien kisten ontstaan met daarin een jaarverslag van de galerie:

  • Twaalf zijn er te koop
  • Een wordt bewaard in de galerie
  • Een ander gaat naar een inhoudelijk ondersteuner
  • Een is bestemd voor een extern archief of museum

De kisten werden voor het eerste werkjaar ontworpen door Stijn D’hondt. Ze werden bij de start van Coppejans Gallery leeg gepresenteerd. Gedurende het werkjaar worden ze gevuld met informatie en kunstwerken van de kunstenaars waarmee de galerie werkt. Dit zijn edities, variaties en originele werken die symbool zullen staan voor een jaar galeriewerking. Op die manier ontstaat een verhalenkoffer, of beter gesteld, een feitenkoffer die elkeen in staat stelt om op zijn of haar eigen manier een jaar werking van Coppejans Gallery te evalueren.

Nieuws

Gallery Box 20/21 start op in juli
Gallery Box 20/21 start op in juli

Bij de start van de tentoonstelling ‘Packed & Boxed’ zal ook het project Gallery Box 20/21 van start gaan. Deze expo loopt vanaf 2 juli.

De twaalf eigenaars van de box kunnen vanaf die dag hun koffer komen halen en bij elke expo die volgt zal er een artistieke bijdrage ter beschikking worden gesteld waarmee de box kan gevuld worden. Dit proces kan u volgen op deze site.

Stijn D’hondt ontwerpt tafel voor de galerie
Stijn D'hondt ontwerpt tafel voor de galerie

De ontwerper van de Gallery Box 20/21 zal een ronde tafel ontwerpen voor de galerie. Als jonge designer creëert hij met zijn label Pinscher stuk voor stuk unieke tafels.

Voor de galerie koos hij materialen met een uitgesproken karakter die tegelijkertijd een rustige relatie aangaan met de omgeving.  Uiteindelijk wordt het een combinatie van zwart vulkanisch basalt, koud vloeibaar tin en donker gepatineerde messing.

We kijken alvast uit naar het resultaat.

Gallery Box 20/21 uitverkocht
Gallery Box 20/21 uitverkocht

Tijdens het weekend van de pop-up opening werd de Gallery Box 20/21 voorgesteld aan het publiek. De belangstelling was erg groot en alle exemplaren werden meteen verkocht.

Gedurende het komende werkjaar zullen de 12 verkochte koffers gevuld worden met kunstvoorwerpen van onze kunstenaars. Daarnaast worden er nog drie extra boxen gevuld: één voor de ontwerper, één voor ons eigen archief en één voor een museum of extern archief.

Gallery Box 20/21 voorgesteld aan het publiek
Gallery Box 20/21 voorgesteld aan het publiek

Op 18 en 19 januari 2020 kon het publiek voor de eerste keer kennis maken de doelstellingen van Coppejans Gallery, een nieuwe kunstgalerie in Antwerpen. Tijdens een pre-opening werd het plan uitgerold om eind maart 2020 een werking te starten met een geheel eigen profiel. Er zal worden gewerkt met een jaarprogramma en het publiek zal nauw betrokken worden bij het denkproces achter de kunstprojecten.

Tijdens deze pop-up tentoonstelling werd ook de Gallery Box 20/21 voorgesteld. In het bijzijn van ontwerper Stijn D’hondt konden de vierhonderd bezoekers de box bekijken.

Stijn D’hondt zal Gallery Box 20/21 ontwerpen
Stijn D'hondt zal Gallery Box 20/21 ontwerpen

De kogel is door de kerk. De jonge ontwerper Stijn D’hondt heeft toegezegd om de allereerste Gallery Box voor Coppejans Gallery te ontwerpen. Met een strak en tijdloos design en vertrekkend vanuit een 2D wil hij een koffer maken die ook als sokkel kan dienen voor wat er in komt.

Stijn D’hondt is ondermeer initiatiefnemer van Pinscher, een eigen designlabel waarvoor hij voornamelijk tafels ontwerpt. Daarmee zet hij een traditie van meubelontwerp verder die al sinds 1922 in de familie bestaat.

Voor de ontwikkeling van de Gallery Box 20/21 werden twee brainstorm-momenten met de ontwerper ingepland. Na de eerste gedachtenwisseling kwamen we al tot een overeenkomst en werd het ontwerp aan Stijn D’hondt toegekend.