Eye for a tree, Wido Blokland
Eye for a tree.
19.02.21

Eye for a tree.

In het kader van de solo-expo van Wido Blokland, deden we een aanvraag bij het stadsbestuur om op het Falconplein een kunstinstallatie te plaatsen. Wido Blokland wil er een installatie realiseren die hij in 1999 onder de titel ‘Eye For A Tree’ als idee had ontwikkeld voor de gemeente Vlissingen. Drie convexe spiegels zullen in de bomen worden gehangen die recht tegenover de galerie staan.

De spiegels bieden de mogelijkheid om onopgemerkt bekeken te worden. ‘Beveiligingsspiegels’, het woord zegt genoeg. Inmiddels achterhaald door miljoenen camera’s overal op straat, camera’s verborgen in televisieschermen, computers en i-phones en scanners, contactloze betaalpassen en sleutelloze contactsleutels, biometrie, iris-scanners, facial recognition, crowd-control, drones, dna-databanken, domotica, digitale tattoo’s, slimme meters, slimme koelkasten en slimme reclame-etalages, kortom; achterhaald door een octopusachtig panopticum van totaal-toezicht waarmee we onze moderne staat hebben vormgegeven.

Maar er is ook een keerzijde. De spiegels doen je van bovenaf terugkijken op jezelf. Ze brengen een andere aanwezigheid dan de alledaagse, binnen de werkelijkheid. Ze doen nadenken over de vraag die tevens de titel van de expo zal zijn:”Wat is de plek van de mens?”

NL