06.05.21 —
17.07.21

Wer nicht denken will, fliegt raus!

Joseph Beuys — Lothar Wolleh

Lothar Wolleh, Beuys Filtz TV (fragment)

Coppejans Gallery presenteert vanaf mei tot juli een duotentoonstelling met werk van Joseph Beuys (Krefeld, 1921-1986) en de fotograaf Lothar Wolleh (Berlijn, 1930-1979). Onder de titel "Wer nicht denken will, fliegt raus!" wordt de intensieve samenwerking tussen beide Duitse kunstenaars uitgelicht.

In de archieven van de Lothar Wolleh Estate in Berlijn zijn meer dan 900 negatieven bewaard waarop Beuys staat afgebeeld. Op die intussen wereldwijd bekende beelden zien we de kunstenaar in al zijn facetten: Beuys als performer, pedagoog, onderzoeker, activist en beeldend kunstenaar. Tegelijkertijd tonen de portretten ook de essentiële elementen in het werk van Wolleh als fotograaf: intuïtie en interactie. In de expo worden precies deze kerneigenschappen van beide kunstenaars met elkaar in verband gebracht aan de hand van multipels en originele objecten van Beuys en analoge foto's van Wolleh.

De samenwerking tussen Beuys en Wolleh kreeg zijn hoogtepunt in 1971 bij de voorbereidingen en realisatie van de solotoonstelling van Beuys in het Moderna Museet te Stockholm. Daar bouwden ze samen de expo op en maakte Wolleh de installatiefoto's die afgebeeld zouden worden in het 'Unterwasserbuch': een binding van 30 PVC vellen die onderwater kon gelezen worden. Uiteindelijk werden slechts twee exemplaren van het boek gemaakt, waarvan één op de bodem van de zee ligt samen met een zaklamp. De bedrukte vellen werden uiteindelijk de "3 Tonnen Editionen" die tot vandaag voor veel verzamelaars een bijzondere waarde hebben.

Ongeveer gelijktijdig met deze expo opent in het M HKA een gratis te bezoeken tentoonstelling over de vele interacties tussen Lothar Wolleh en de kunstenaars die actief waren in de Antwerpse Avant Garde scene rond het Hessenhuis. Het nieuwe boek over de samenwerking Beuys-Wolleh wordt er ook voorgesteld door Antoon Melissen in samenwerking met de uitgeverij Kerber. Het betreft een dubbeluitgave, waarbij één van de publicaties een heruitgave is van het Unterwasserbuch.

Op 12 mei 2021 is het exact honderd jaar geleden dat Joseph Beuys werd geboren. Beuys wordt internationaal erkend als één van de meest invloedrijke kunstenaars uit de recente kunstgeschiedenis. 2021 wordt daarom in de kunstwereld gevierd als het jaar van Beuys. Coppejans Gallery nam twee jaar geleden het initiatief om verschillende partners samen te brengen rond Joseph Beuys en er ontstond een programma dat zijn hoogtepunt zal kennen tijdens het Antwerp Art Weekend.

De partnerorganisaties zijn:
Coppejans Gallery, Antwerpen
Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten, Antwerpen
Lothar Wolleh Estate, Berlijn
M HKA en de Vrienden van het M HKA, Antwerpen
ArchiVolt, Antwerpen
Collection for Research on Artist's Publications, Antwerpen
Het BOS, Antwerpen
dasKULTURforum, Antwerpen
Goethe Instituut
De Studio, Antwerpen
Kerber Verlag, Bielefeld/Berlijn

Share

NL