01.10.21 —
31.10.21

LETTER

Gaston De Mey — Wim Nival

Expo LETTER bij Coppejans Gallery

Na 'WOORD' is dit de tweede tentoonstelling over taal in de kunsten. Met het abstract werk van Gaston De Mey en de intrigerende objecten van Wim Nival, focust deze expo op het gebruik van letters als kernelementen in het werk van deze twee kunstenaars.

Coppejans Gallery vertegenwoordigt de nalatenschap van Gaston De Mey (1933-2015), een kunstenaar van de tweede generatie geometrische abstracten in België. Vanaf 1968 maakte De Mey een radicale keuze die het abstractieniveau van zijn werk naar een hoger niveau tilt dan ooit tevoren. Voor het eerst gebruikte hij letters als puur abstracte elementen. Zonder enige inhoudelijke link worden in zijn werk de karakters van het alfabet gebruikt bij het maken van geometrische composities.

Voor Gaston De Mey zijn letters als elementaire deeltjes in zijn oeuvre die slechts tot doel hebben een volledig abstracte compositie te vormen. Hij onderscheidt zich in beeldtaal van zijn stijlgenoten door te werken met bestaande en herkenbare symbolen uit ons dagelijks leven, maar tegelijkertijd ook van visuele dichters en de schrijvers van concrete poëzie. Bij hen zijn de letters immers nog steeds als inhoudelijke elementen die betekenis moeten geven aan een beeld of boodschap.

Wim Nival (1968) woont en werkt in Gent. Hij maakt kleine esthetische objecten met gebruikte materialen en met behulp van zorgvuldige ambachtelijke technieken. De kunstwerken die hij maakt zijn bijna nooit veel groter dan onze handpalmen. Ze hebben een soort geometrische beeldtaal die verbonden is met archiveren en construeren.

Share

NL