Stijn Coppejans van Coppejans Gallery nodigt u vriendelijk uit op de tentoonstelling: "Ronny Delrue - allegorie van de tijd."
De vernissage vindt plaats op donderdag 7 november vanaf 19.00u.
programma 7.11.2024
19.00u
opening van de tentoonstelling
19.30u
verwelkoming door Stijn Coppejans
inleiding door em. prof. dr. Katlijne Van der Stighelen
aansluitend receptie in het bijzijn van de kunstenaar
Het archief van het geheugen. Dat is hoe ik het oeuvre van kunstenaar Ronny Delrue (Heestert, 1957) zou omschrijven. Dat zinnetje speelt al in mijn hoofd sinds ik met het werk van deze Gentse kunstenaar kennismaakte in de tentoonstelling Tabula Rasa, in Museum Dr. Guislain. Sindsdien ben ik het werk steeds blijven volgen.
Via Nicole Hermans, een gemeenschappelijke vriendin uit Den Haag, maakte ik persoonlijk kennis met Ronny. Onze eerste twee ontmoetingen waren wat mij betreft bepalend voor onze latere samenwerking. Ze vonden beide plaats in een museale context. In november 2019 spraken we elkaar voor het eerst op de opening van Ronny’s expo Correspondances die samen met een presentatie van Roger Ballen te zien was in de Centrale for contemporary art, Brussel. Twee maand later bezochten we samen zijn gelijknamige solotentoonstelling in het Gentse S.M.A.K., met aansluitend een lang koffiegesprek. Het eerste atelierbezoek kwam nadien, voor de opname van de podcast over het vrije tekenen van Joseph Beuys, naar aanleiding van mijn project Beuys100. In dat gesprek werd het meteen duidelijk dat vrijheid, intuïtie en spontaniteit erg centraal staan in de kunstpraktijk van Ronny Delrue. Wellicht zijn dat ook de meest directe toegangspoorten tot onze gedachten en herinneringen.
Het werk van Delrue situeert zich altijd in het leven, dus tussen de geboorte en het moment van de dood. Het is universeel herkenbaar en laat altijd voldoende ruimte tot persoonlijke interpretatie door de kijker. De kunstenaar formuleert zijn tekeningen als dagboeknotities. Ze schuiven daarmee een innerlijke denkwereld en een steeds veranderlijke buitenwereld in mekaar. Dat laatste aspect wordt versterkt door de voortdurende artistieke correspondentie die hij voert met kunstenaars die over de hele wereld zijn verspreid. Deze werkmethode zorgt voor een zekere traagheid waardoor de waan van de dag verdampt vooraleer het werk op papier komt te staan.
Dat is immers wat de tijd doet. Ze scheidt de belangrijke details van de overbodige, vervaagt de contrasten en perforeert het beeld dat eens zo duidelijk op ons netvlies stond gebrand. De samenstelling van een tentoonstelling met werk van Ronny Delrue is daarom een allegorie van de tijd. In zijn werk vinden we immers de (her)scheppende kracht van onze herinneringen. We zien uitgewerkte details in vervloeide silhouetten, gezichten die verdwijnen achter vlekken en subtiele uitdrukkingen in onvolledige portretten. Vaak kunnen we ons een vernieuwd beeld vormen van een gedachte of gebeurtenis aan de hand van enkele samengestelde fragmentarische observaties. Zo voelen we wat tussen de regels speelt en ervaren we de universaliteit die in het werk is opgenomen.
Voor de tentoonstelling Allegorie van de tijd, selecteerden we enkele tekeningen, een schilderij en een sculptuur. Samen vormen ze een bron van verdieping en geven ze ons toegang tot wat ons voor een groot deel bepaalt: het archief van het geheugen.
Stijn Coppejans
Antwerpen, 16.10.2024
Falconplein 17-19
2000 Antwerpen
+32 486 20 27 78
info@coppejansgallery.be
Openingsuren:
donderdag – vrijdag – zaterdag – zondag: 13.00 – 17.30
juli en augustus: gesloten op zondag