13.05.21 —
16.05.21

1968-1986 Beuys in druk

Joseph Beuys

Joseph Beuys - Beuys in druk expo

Publicaties & efemera uit de Collection for Research on Artists’ Publications.

Joseph Beuys (1921-1986) wordt tot de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw gerekend. Een groot deel van zijn impact is het gevolg van de wijze waarop hij zijn werk presenteerde en publiceerde.

Van in het begin besteedde Beuys veel aandacht aan het verspreiden van zijn ideeën via multipels en edities. Kenmerkend is de wijze waarop hij postkaarten inzette als artistiek en ideologisch medium. Deze werden uitgegeven en verspreid in samenwerking met de Duitse kunstenaar-uitgever Klaus Staeck. Ook Beuys’ tentoonstellingsdrukwerk (uitnodigingen, affiches en catalogi) kreeg de nodige aandacht van de kunstenaar en draagt doorgaans (soms letterlijk) zijn stempel.

Deze tentoonstelling brengt 100 voorbeelden van tentoonstellingsdrukwerk en andere efemera samen die een representatief beeld schetsen van Beuys’ ontwikkeling als kunstenaar, denker en vormgever. Tegelijkertijd schetst ze een beeld van Beuys’ netwerk vanaf 1968, het jaar waarin zijn internationale parcours een aanvang neemt. Aanvullend presenteert Louwrien Wijers, die in de jaren tachtig nauw met Beuys samenwerkte, een audiowandeling door haar persoonlijke geluidsarchief gebaseerd op fragmenten van gesprekken en interviews met Beuys.

samensteller: Johan Pas, Collection for Research on Artists’ Publications.

 

Share

NL