Panamarenko

Biografie

Panamarenko

° 1940
† 2019
Antwerpen,
België

Panamarenko is de artiestennaam van Henri Van Herwegen. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Al van jongs af aan geraakte de kunstenaar vertrouwd met techniek en ruimtelijke constructies. Zijn grootvader was immers architect en zijn vader werkte als elektro-ingenieur. De beelden en constructies van Panamarenko waren veelal ruimtelijke assemblages die met vliegen en techniek in het algemeen te maken hebben. Zijn eerste tentoonstelling vond plaats in 1963 in de Antwerpse academie waar hij was opgeleid. Sindsdien kreeg zijn werk steeds meer aandacht bij het brede publiek. Vooral zijn happenings met enorme installaties kregen in de media de nodige weerklank, vaak ondersteund met lange interviews met de kunstenaar. Onder impuls van ondermeer Jan Hoet, kreeg Panamarenko in eigen land ook uitgebreide museale aandacht.

De kunstenaar schonk begin januari 2007 zijn vroegere woning met atelier en inboedel aan het M HKA. Het museum zorgde ervoor dat het pand werd verbouwd en de collectie werd ontsloten.

Beschikbare Kunstwerken

Panamarenko - pastillemotor
Pastillemotor
, 1984-1989
Panamarenko - Klick Klack
Klick Klack poten
, 1984-1989
Panamarenko, pastille motor
Pastillemotor
, 1984-1989
Panamarenko, pastille motor
Pastillemotor
, 1984-1989

Niet beschikbare Kunstwerken

Panamarenko - pastillemotor
Pastittlemotor
, 1984-1989

Tentoonstellingen

Panamarenko - pastille motor
Pastillemotor

Activiteiten

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland.
NL