Ewerdt Hilgemann in Kröller Müller Museum
Ewerdt Hilgemann solo in Kröller Müller Museum
18.02.20

Ewerdt Hilgemann solo in Kröller Müller Museum

Ewerdt Hilgemann krijgt dit jaar een retrospectieve tentoonstelling in het Nederlandse Kröller Müller museum. Onder de titel ‘Work in Progress (1959-2020)’ wordt een expo samengesteld met werken van het museum en bruiklenen van verzamelaars.

Vanaf het begin bepalen elementaire vormen, de cirkel, het vierkant en de kubus, het werk van Ewerdt Hilgemann (Witten, 1938). Met deze vormen ontstaan vanaf de jaren zestig wandreliëfs, seriële installaties en sculpturen. In de jaren tachtig begint Hilgemann gebruik te maken van het toeval en van de kracht van natuurelementen. Zijn zogenoemde ‘implosie-sculpturen’ ontstaan door met een pomp geleidelijk lucht te zuigen uit grote vormen van roestvrij staal. Een op deze manier vacuüm getrokken kubus van 2 x 2 x 2 meter, Cube (KMM), vond in 2014 een plaats in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

In 2019 kocht het museum enkele werken aan uit de jaren ’60 en ’70 en schonk Ewerdt Hilgemann ook enkele stukken aan de collectie. De geplande tentoonstelling is een overzicht van ruim zestig jaar werk.

Foto: Ewerdt Hilgemann, Cube (KMM), foto Marjon Gemmeke
NL