08.05.21

BeuysCast #3: Boekvoorstelling: Joseph Beuys – Lothar Wolleh, The Unterwasserbuch Project

Lothar Wolleh - Joseph Beuys, Das Unterwasserbuch
08.05.21
tot 08.05.21
— 10.00u

BeuysCast #3: Boekvoorstelling: Joseph Beuys – Lothar Wolleh, The Unterwasserbuch Project

Stijn Coppejans en Antoon Melissen gaan in gesprek over de tentoonstellingen in het M HKA en bij Coppejans Gallery en het nieuwe boek van Lothar Wolleh over zijn samenwerking met Beuys.

Over de tweedelige publicatie:

In januari 1971 had Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986) zijn eerste museumtentoonstelling buiten de Duitstalige wereld, in het Moderna Museet in Stockholm. Fotograaf Lothar Wolleh vergezelde Beuys naar Stockholm en legde de opzet van deze tentoonstelling vast. Deze foto's vormden de basis van een uitzonderlijk project, een kunstenaarsboek samengesteld onder hun beide namen dat uiteindelijk bekendheid verwierf onder de titel Unterwasserbuch (Onderwaterboek).

Deze publicatie bevat de heruitgave van dit kunstenaarsboek, het eerste deel van deze cassette. Het tweede deel van de cassette reconstrueert de rijke, wonderlijke geschiedenis van ‘Project Unterwasserbuch’ met niet eerder gepubliceerde foto's, schetsen, concepten en correspondentie. Samen brengen deze boeken de beproevingen van het ‘Unterwasserbuch-project’ van Joseph Beuys en Lothar Wolleh in kaart. Ze zijn een afdruk van het creatieve discours van de vroege jaren zeventig, maar ze vertellen evenzeer het verhaal van twee geestverwanten.

Antoon Melissen (red.)
Kerber Verlag, twee boeken in een cassette, Engelse / Duitse uitgave, 101 ill. -
  • Boek 1: herdruk kunstenaarsboek, 64 pagina's
  • Boek 2: een essay van Antoon Melissen, 80 pagina's Ontwerp Stephan Holitschke, Büro für Visuelle Identitäten, München Uitgegeven in samenwerking met het landgoed Lothar Wolleh, Berlijn

 

Partners voor deze activiteit:

  • M HKA, Antwerpen
  • Coppejans Gallery, Antwerpen
  • Lothar Wolleh Estate, Berlijn
  • Kerber Verlag, Berlijn
NL