Adriaan Rees in Beelden Aan Zee
Adriaan Rees in Museum Beelden Aan Zee
13.11.19

Adriaan Rees in Museum Beelden Aan Zee

Adriaan Rees krijgt een overzichtstentoonstelling in Museum beelden aan Zee Den Haag. Onder de titel ‘The white album’ wordt werk uit diverse periodes van de kunstenaar samengebracht. Coppejans Gallery leende voor deze expo twee grote werken uit. De expo loopt van 30 november 2019 tot 1 maart 2020.

The exhibition The White Album consists of several episodes that can be seen in the Cabinet and the surrounding rooms. There are three chapters: the central Cabinet is entirely white. The sculptures are white, the space is white and shielded. This world of gaseous whiteness refers to the Plaster Library in the museum, but also to the nineteenth century, when almost all sculpture in plaster was presented in the salons.

Op de Noordpatio is een presentatie te zien van muursokkels met koppen, die ook wel ’tronies’ genoemd kunnen worden. Het zijn portretten van emotie en gevoel. Daarnaast zullen ook een tweetal grote portretten in de open ruimte getoond worden, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

De gangen zijn gevuld met beelden die te maken hebben met Wanderlust, dat aloude gevoel van onrust, het willen ontdekken van de wereld en van het unheimische dat nog steeds een belangrijke plek in onze cultuur inneemt. Rees put uit de Duitse Romantiek en het oeuvre van de beroemde schilder Caspar David Friedrich om grote thema’s en vraagstukken, zoals onze plaats in de natuur of gevoelens van ergens thuishoren, bespreekbaar te maken. Door in Nederland en in China te wonen, door zich blijvend te verplaatsen, kan Rees zich in meerdere werelden thuis én ontheemd voelen. Voor het kunstenaarschap betekent dit een permanent onderzoek naar cultuur en natuur, naar gevoelens van ’thuis zijn’ en blijvend reizen, en natuurlijk een permanent onderzoek naar de eigen herkomst en bronnen.

EN