07.05.21 —
30.05.21

Lothar Wolleh: Intuïtion! Interaction!

Lothar Wolleh(Berlijn, 1930 – Londen, 1979) is een Duitse fotograaf die vooral bekend is geworden door zijn intensieve contacten in de internationale avant-garde kunstscène. Hij portretteerde tussen 1963 en 1979 tientallen van de meest invloedrijke kunstenaars. Daarbij was Lucio Fontana de eerste.

Met als uitvalbasis in Düsseldorf concentreert de jonge fotograaf zich eerst op de Rijnlandse kunstscène en portretteert hij kunstenaars als Günther Uecker (1963), Otto Piene (1964) en Gerhard Richter (1966), zonder Europese iconen zoals René Magritte (1967) uit het oog te verliezen. Zijn werk is zo intens en karaktervol dat zijn foto’s vaak de meest gebruikte referentieportretten zijn geworden van de gefotografeerde kunstenaars.

Maar Wolleh wegzetten als enkel een verslaggever of portretterend fotograaf zou een grote fout zijn. Het echte levenswerk van de kunstenaar is een totaalproject van ontmoetingen, acties en samenwerkingen. Wolleh is een verbindingsfiguur. Kunstenaars gaan ook zelf aan de slag met de foto’s die Wolleh ze toestuurt. Ze doen interventies op het werk: Fontana perforeert ze, Uecker beschildert ze of slaat er nagels doorheen en Richter integreert beeldfragmenten in zijn monumentale doeken.

De samenwerking met Joseph Beuys wordt uiteindelijk één van de meest intensieve. Zo ontstaan honderden beelden van Beuys tijdens performances, lezingen en tentoonstellingen. Ze ontwikkelen ook samen ‘das Unterwasserbuch’, een publicatie met bedrukte PVC vellen waarvan één exemplaar samen met een zaklamp van Beuys op de zeebodem ligt. De losse pagina’s, al dan niet bewerkt door Beuys zijn erg gegeerde verzamelobjecten geworden.

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Joseph Beuys op 12 mei 2021 krijgt ook Lothar Wolleh veel internationale aandacht. In deze INBOX-tentoonstelling gaat de aandacht echter naar de interactie tussen Wolleh en de kunstenaars die in de periode 1958-1962 ondermeer in het Antwerpse Hessenhuis een ware revolutie in de kunst ontketenden. Met een selectie uit de archieven van de Lothar Wolleh Estate werd door Stijn Coppejans een indrukwekkende reeks handbewerkte portretten van deze Hessenhuis-kunstenaars samengebracht.

 

Locatie: M HKA, INBOX, verdieping 5.

Website M HKA

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin