Nieuws

19.02.21
Eye for a tree, Wido Blokland

Eye for a tree.

In het kader van de solo-expo van Wido Blokland, deden we een aanvraag bij het stadsbestuur om op het Falconplein een kunstinstallatie te plaatsen. Wido Blokland wil er een installatie realiseren die hij in 1999 onder de titel ‘Eye For A Tree’ als idee had ontwikkeld voor de gemeente Vlissingen. Drie convexe spiegels zullen in de bomen worden gehangen die recht tegenover de galerie staan.

De spiegels bieden de mogelijkheid om onopgemerkt bekeken te worden. ‘Beveiligingsspiegels’, het woord zegt genoeg. Inmiddels achterhaald door miljoenen camera’s overal op straat, camera’s verborgen in televisieschermen, computers en i-phones en scanners, contactloze betaalpassen en sleutelloze contactsleutels, biometrie, iris-scanners, facial recognition, crowd-control, drones, dna-databanken, domotica, digitale tattoo’s, slimme meters, slimme koelkasten en slimme reclame-etalages, kortom; achterhaald door een octopusachtig panopticum van totaal-toezicht waarmee we onze moderne staat hebben vormgegeven.

Maar er is ook een keerzijde. De spiegels doen je van bovenaf terugkijken op jezelf. Ze brengen een andere aanwezigheid dan de alledaagse, binnen de werkelijkheid. Ze doen nadenken over de vraag die tevens de titel van de expo zal zijn:”Wat is de plek van de mens?”

07.02.21
Robert Schad, ELLERD, 2012 - vierkantstaal 262 × 147 × 87 cm

Dubbeltentoonstelling Robert Schad in musea Schloss Moyland

Van december 2020 tot augustus 2021 zijn 16 sculpturen van de kunstenaar Robert Schad te zien in het park rond Museum Schloss Moyland. In het museum zelf, zullen zijn tekeningen en maquettes worden getoond.

Schad werkt sinds het midden van de jaren 80 met massief vierkantstaal. De kunstenaar verdeelt het industrieel vervaardigde materiaal in stukken waarvan de afmetingen in verhouding zijn tot het menselijk lichaam en elementen uit  de natuur. Vervolgens last hij de onderdelen samen tot sculpturen die zich in beweeglijke, steeds weer vertakkende lijnen in de ruimte ontvouwen. Schad koos zelf de locaties in het park voor zijn sculpturen. Het is de moeite waard om te zien hoe de structuur van hun lijnen steeds nieuwe vormen lijkt te vormen die zich combineren met het omringende landschap en de architectuur van het kasteelgebouw.

De tekeningen en maquettes zullen in het museum te zien zijn vanaf 07.03.2021 tot 27.06.2021.

 

Over Schloss Moyland

Het Museum Schloss Moyland is een belangrijk kunstinstituut in Duitsland. Het is gevestigd in Bedburg-Hau heeft een belangrijke collectie van Joseph Beuys die naar aanleinding van 100 jaar Beuys extra in de aandacht zal staan.

Het Joseph Beuys Archief maakt als internationaal onderzoeksinstituut deel uit van de Stichting Museum Schloss Moyland en is tevens een instituut van de kunstacademie in Düsseldorf. De combinatie van een groot aantal kunstwerken en archiefstukken van en over Joseph Beuys onder één dak is uniek in de wereld.

28.01.21
Lothar Wolleh - Jef Verheyen, photo with intervention of the portrayed artist

Lothar Wolleh in het M HKA

2021 wordt een erg actief jaar voor Coppejans Gallery. Stijn Coppejans werkt al sinds midden 2019 aan de voorbereidingen van de honderdste verjaardag van Beuys op 12 mei dit jaar. Hij bracht tal van partners bijeen om een groot programma te realiseren.

De voorbereidingen voor het 100 jaar Beuys project hebben ook de aandacht van het M HKA getrokken. Niet onmiddellijk voor Beuys zelf, want daarvan maakte het museum al in 2017 een solotentoonstelling. De aandacht gaat vooral naar Lothar Wolleh die wij op dat moment in onze galerie zullen presenteren in een duo expo met Beuys.

In de expo in het M HKA wil Coppejans het bredere oeuvre van deze Duitse fotograaf tonen. Zo komt er een selectie die de nadruk legt op zijn samenwerking met verschillende kunstenaars die via het Hessenhuis de Antwerpse avant-garde periode mee hebben ingekleurd. Daarnaast zullen we ook de samenwerking met Beuys laten zien, temeer omdat het nieuwe boek over die samenwerking in het M HKA zal worden voorgesteld.

De titel van de expo wordt: Lothar Wolleh: Interaction! Intuition! Naast de originele portretten van de kunstenaars, worden ook enkele ‘interventies’ getoond: foto’s van Wolleh die door de afgebeelde kunstenaars werden bewerkt tot nieuwe kunstwerken.

foto: portret van Jef Verheyen door Lothar Wolleh met een interventie van de kunstenaar zelf.
27.01.21
herman de vries, sculpture V68 12, 1968

Coppejans Gallery op Artsy.

Coppejans Gallery is nu ook lid van Artsy. De galerie werkt hiervoor samen met Link-To-Art, die de galerie adviseert voor de internationale markt.

Op dit internationaal verkoopsplatform zullen onze projecten en onze kunstenaars worden voorgesteld. Daarnaast zullen wij er ook werken aanbieden uit privécollecties van onze contacten.

De pagina kan worden teruggevonden met deze link: https://www.artsy.net/coppejans-gallery

09.01.21
Riki Mijling, Infinite Void I + II, editie

Een nieuw boek voor Riki Mijling en nieuwe editie voor u

Naar aanleiding van het succes van het eerste boek en de vele internationale tentoonstellingen die sindsdien gepland werden, werd het tijd voor een nieuwe publicatie. Kunsthistoricus Antoon Melissen kreeg dan ook van de Riki Mijling Foundation de opdracht om het nieuwe boek vorm te geven. Het wordt verwacht in het voorjaar van 2021.

Voor de financiering ervan werden twee bijzondere werken gemaakt, elk in een editie van 20 stuks. Het betreft twee VOID sculpturen, één die zijn kleur krijgt door de trage oxidatie (roesten) en één door de snelle oxidatie (branden). Beide vormen kunnen in vier richtingen worden opgehangen. Deze actieve inbreng van de toeschouwer is typisch voor het werk van Mijling. Het gebruik van de spontane corrosie van het materiaal legt op een spontane wijze het verband tussen de abstracte ideeënwereld en het aardse.

Dit project wordt ondersteund door:

De Riki Mijling Foundation, Doetinchem (NL)
Coppejans Gallery, Antwerpen (BE)
Galerie Floss & Schultz, Keulen (DE)
Galerie Rieder, München (DE)
Galerie Anna Wenger, Zurich (CH)

Wie meer informatie wil over de nieuwe editie, kan ons mailen via info@coppejansgallery.be.

10.12.20
Adriaan Rees I cant read (AKA This is not America) 2020

Adriaan Rees sluit het kalenderjaar af met performance

Op 20 december zal Adriaan Rees aan de hand van een performance zijn bijdrage aan de GalleryBox 20/21 naar de galerie brengen.

De performance heeft als thema “lichamelijkheid” en is met de titel: “I can’t read” aka “This is not America” een knipoog naar zowel David Bowie als Joseph Beuys.

De performance zal ook live worden uitgezonden op onze Facebookpagina.