Nieuws

02.07.21
Correspondentiekunst van Adriaan Rees

Adriaan Rees artist in residence in The Grand

In Sofitel Legend The Grand loopt dit jaar een bijzonder kunstproject. Het vijfsterrenhotel in het centrum van Amsterdam nodigde 52 kunstenaars uit om er telkens voor één week te logeren en werken. Het project is bedoeld als ondersteuning van de kunsten in de nasleep van de COVID-19 crisis.

Adriaan Rees was er de hele week aan het werk. De werken die er onstonden zullen worden opgenomen in een publicatie. De integrale opbrengst van het project wordt aan de kunstenaars geschonken. Vanuit zijn tijdelijke werkplek verzond hij onder andere ook kaarten die direct zijn afgeleid van het boekenproject Truth/Reality en de performance Drei Hasen die het voorbije jaar bij Coppejans Gallery plaats vonden.

De uitnodiging van The Grand was een ondersteunend gebaar dat zeer welkom was. Het voelt als een erkenning van de kunsten in tijden waarbij cultuur soms wat op de achtergrond werd geduwd. Ook Ewerdt Hilgemann is één van de geselecteerden om deel te nemen aan het project.

28.06.21
das Unterwasserbuch-Projekt

Das Unterwasserbuch-Project, vanaf nu verkrijgbaar

Vanaf nu is de nieuwe publicatie over de samenwerking tussen Lothar Wolleh en Joseph Beuys verkrijgbaar bij Coppejans Gallery en in de museumshop van het M HKA.

Het betreft een dubbelpublicatie met een heruitgave van het kunstenaarsboek ‘Das Unterwasserbuch’ en een deel over de spannende samenwerking tussen de twee kunstenaars.

De prijs is 35 euro. U kan het ook online bestellen via deze link.

auteur: Antoon Melissen
Uitgegeven bij Kerber Verlag, Bielefeld
twee boeken in een cassette, Engelse/Duitse uitgave, 101 ill.

  • Boek 1: herdruk kunstenaarsboek, 64 pagina’s
  • Boek 2: een essay van Antoon Melissen, 80 pagina’s

Ontwerp: Stephan Holitschke, Büro für Visuelle Identitäten, München
Uitgegeven in samenwerking met de Lothar Wolleh Estate, Berlijn

27.06.21

Duits ambassadeur Kotthaus bejubelt 100 jaar Beuys

De gespreksavond die dasKULTURforum Antwerpen en Coppejans Gallery organiseerden op zaterdag 26 juni was een succes.

In het bijzijn van de Duitse Ambassadeur Martin Kotthaus werd door Antoon Melissen het nieuwe boek over Lothar Wolleh en Beuys voorgesteld en spraken we met Anny De Decker, Laurence Petrone en Nico Dockx over Beuys in Antwerpen en Beuys vandaag. Geluidenkunstenaar Thomas Betsens sloot af met een interactieve performance in de galerie.

Het deed deugd om na lange tijd nog eens voor een zaalpubliek te spreken. Inmiddels kregen we ook nog persoonlijke felicitaties van de ambassadeur, die ook in zijn openingswoord veel lof had voor de activiteiten rond 100 jaar Joseph Beuys.

 

foto: dasKULTURforum Antwerpen. [Thomas Betsens, Laurence Petrone, Stijn Coppejans, Ine Van linthout, Antoon Melissen, Martin Kotthaus, Nico Dockx]

22.06.21
Threesome, Ewerdt Hilgemann

Beeldengroep Ewerdt Hilgemann op de EUREF campus

De onderzoeks- en inovatiecampus EUREF in Berlijn kreeg gisteren een nieuwe beeldengroep van Ewerdt Hilgemann. Het stadskwartier van 5,5 hectare staat symbool voor de energietransitie in Duitsland en is een vestigingsplaats voor bedrijven op het gebied van energie, duurzaamheid en mobiliteit.

De beeldengroep “Threesome” werd door Hilgemann speciaal ontworpen voor de site en bestaat uit drie gelijke vormen die nadien elk op hun manier zijn geïmplodeerd. Bovenaan de drie kolommen is telkens een kubus te zien die intact is gebleven.

Het werk van Hilgemann is internationaal te vinden in particuliere en museale collecties en wordt op steeds meer plaatsen opgenomen in de publieke ruimte.

04.06.21
1 jaar Coppejans Gallery

1 jaar Coppejans Gallery!

Exact één jaar geleden, op 4 juni 2020, opende Coppejans Gallery de deuren. Het werd de start van een boeiend werkjaar met vele uitdagingen, maar ook een hoop kansen die ik graag beide handen heb aangenomen.

Het was om evidente redenen geen gemakkelijk jaar maar ik ben erg blij dat de galerie met de steun van vele mensen al snel een thuis kreeg op het Falconplein en een plek in de Antwerpse kunstwereld. Tijdens dit woelige jaar stonden twee mantra’s centraal: samenwerken loont en blijven plannen maken. Dankzij de positieve bijdragen van de vele kunstenaars en de enthousiaste reacties van klanten en publiek zijn deze uitgangspunten succesvol gebleken én voor herhaling vatbaar.

Ik wil dan ook iedereen bedanken die de galerie volgt en steunt. Dankzij jullie heb ik nog geen seconde spijt gehad van de beslissing om een jaar geleden te starten. Wie deze week langs komt krijgt een klein cadeautje mee naar huis. En dit weekend kan dat ook op winkelzondag. Tot snel!

27.05.21
Adopt an Oak van Bart Van Dijck

Al 52 eikjes van Bart Van Dijck kregen een bestemming

Bart Van Dijck kweekte 100 eikjes om uit te delen aan het publiek. Ze zijn onderdeel van zijn performance 100 Oaks die hij uitvoerde op zondag 16 mei 2021 in de OpenCage.

Telkens iemand een eikje adopteert, krijgt hij of zij ook een amulet dat Van Dijck maakte uit geplette lachgasflesjes die hij op straat vond tijdens de lockdown-periode. De tegenprestatie is een vrije bijdrage en het ondertekenen van een adoptiecontract.

De eikjes zijn af te halen in de galerie tijdens de normale openingstijden. Nummer 53 staat al te wachten op een zorgzame planter.