Geneviève Claisse

Biografie

Geneviève Claisse

Geneviève Claisse

° 1935
† 2018
Quiévy,
Frankrijk

Geneviève Claisse werd geboren in Noord Frankrijk en koos op erg jonge leeftijd al voor een kunstenaarsbestaan. Ze voelde zich daarbij niet gesteund door haar ouders en de eerder conservatieve gemeenschap waar ze woonde en trok al snel naar Parijs waar ze leerlinge en assistente werd van Auguste Herbin die afkomstig was uit hetzelfde dorp.

Al in 1958 kreeg ze haar eerste belangrijke tentoonstelling in galerie Caille in Cambrai. Niet lang daarna werd ze opgepikt door de toonaangevende Parijse Galerie Denise René die haar in 1961 een solotentoonstelling geeft.

Claisse kan worden gerekend tot de tweede generatie geometrisch abstracten. Hoewel de composities van haar vroege doeken doen denken aan de stijl van Herbin, bezit haar oeuvre al vanaf het begin een eigen herkenbare stijl. Net als kunstenaars zoals Guy Vandenbranden, Mark Verstockt en Luc Peire in Vlaanderen, bleef Claisse ondanks alle – soms kortstondige – figuratieve wendingen in de kunstgeschiedenis trouw aan de geometrische abstractie. Toch is haar oeuvre erg gevarieerd en kan het worden ingedeeld in verschillende perioden, elk met eigen kenmerken qua kleur en vorm.

Het werk kan worden teruggevonden in talrijke internationale museumcollecties. In 2014 cureerde Stijn Coppejans een grote overzichtstentoonstelling in een oude kloosterkapel en werd ook een boek uitgegeven bij Lecturis. Sindsdien representeert Coppejans de kunstenares in Vlaanderen. Claisse overleed in 2018 ten gevolge van een ongeval.

Beschikbare Kunstwerken

Geen kunstwerken gevonden.

Niet beschikbare Kunstwerken

Geen kunstwerken gevonden.

Tentoonstellingen

Art = Hard
Art = Hard