Daniel Spoerri

Biografie

Daniel Spoerri door Lothar Wolleh

Daniel Spoerri

° 1930
Galaţi,
Roemenië

Daniel Spoerri is een Zwitserse kunstenaar, regisseur en beeldhouwer. Hij komt oorspronkelijk uit Roemenië, waaruit hij op jonge leeftijd samen met zijn moeder vluchtte omwille van het Nazi regime, waar zijn vader slachtoffer van was geworden.

Spoerri kende sinds zijn vlucht naar Zwitserland een nomadisch bestaan. Nooit verbleef hij langer dan enkele jaren op dezelfde plaats en trok de wereld rond. Bijna op elk van zijn verblijfplaatsen startte hij een restaurant waar hij op een artistieke manier met het eten en de menukaart omging. Wat het werk van Spoerri typeert is de typisch nomadische drang om momenten vast te leggen door objecten en informatie samen te brengen in een soort van 'herinneringsval'. Hij noemde deze assemblages Tableau Pièges. Ze bestonden uit vastgelijmde objecten die door toeval of door een samenloop van omstandigheden bij elkaar waren gekomen. Het aller bekendst zijn de tafels van Spoerri die letterlijk vastgelijmde tafelsettings zijn na een diner met gasten.

Zijn werk wordt gerekend tot het Nouveau Réalisme en de ZERO beweging. Echter is hij een buitenbeentje in beide categorieën. Zijn unieke bestaan als rondreizende kunstenaar heeft een erg persoonlijke en actuele wending aan het oeuvre gegeven. In zekere zin kan men parallellen trekken met ons eigen nomadisch bestaan op de sociale media en de vele foto's en verhalen die er als toevalligheden worden samengebracht en bewaard.

In 2015 kruisten de paden van Daniel Spoerri en Stijn Coppejans elkaar voor het eerst toen Coppejans in de Verbeke Foundation een overzichtstentoonstelling van Spoerri cureerde. Er werd toen ook een publicatie uitgegeven in samenwerking met kunsthistoricus Johan Pas. Sindsdien is er een samenwerking met deze kunstenaar.

Beschikbare Kunstwerken

Geen kunstwerken gevonden.

Niet beschikbare Kunstwerken

Geen kunstwerken gevonden.

Tentoonstellingen

Er zijn momenteel geen tentoonstellingen gepland.

Activiteiten

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland.
NL